hoofding schelle

Isoleer nu je dak met onze groepsaankoop 

Wilt u het warmteverlies in uw woning aanpakken en besparen op uw energiefactuur? Heeft u geen zin om op zoek te gaan naar de beste prijs en de beste aannemer? Doe dan uw voordeel met de groepsaankoop dakisolatie van uw gemeente en IGEAN. U hoeft niet vooraf ingeschreven te zijn.

Verhuurt u een woning of appartement waarvan het dak niet geïsoleerd is? Dan loopt u kans dat uw opbrengsteigendom vanaf 2020 ongeschikt is voor de huurmarkt. U wacht daarom best niet met isoleren.

Wie kan deelnemen?
Iedereen met een woning in Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel of Zwijndrecht kan deelnemen.
 

Wilt u graag meer informatie?
Kom dan naar één van de infosessies, inschrijven is niet nodig.
- 18 januari 2018 van 19 tot 21 uur, theater Vooruit, Sint-Bavoplein 17, Boechout
- 21 januari 2018 van 13 tot 17 uur, woon-en energiebeurs, Gemeentepark 10, Brasschaat
- 25 januari 2018 van 19 tot 21 uur, gemeentehuis, Ridder Berthoutlaan 1, Niel

Alle informatie staat op de website van Igean.


Misverstand: Veranderen van energieleverancier kost geld 

16% van de Vlamingen denkt onterecht dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Veranderen van leverancier is gratis. Je nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met je huidige leverancier. Je moet enkel een nieuw elektriciteits- en/of aardgascontract sluiten.

De verwarring is mogelijk te verklaren door het volgende: in hun algemene voorwaarden vermelden sommige leveranciers (Essent.be, Octa+ en Mega) dat de vaste vergoeding verschuldigd is per begonnen jaar. Als je dan als consument je contract voortijdig beëindigt, moet je toch de volledige jaarlijkse vergoeding betalen. Er zijn grote verschillen in de bedragen van de vaste vergoeding. Vraag daarom naar de algemene voorwaarden van je leverancier.

Via www.vtest.be kan je zien wat de vaste vergoeding is van alle aangeboden elektriciteits- en aardgascontracten. Klik daarvoor in de resultatentabel in de kolom “Totale kostprijs op jaarbasis” op ‘Meer’.

Als je kiest voor de goedkoopste energiecontracten bespaar je tot 278 euro per jaar op je energiefactuur!

Alle informatie op http://www.vreg.be


Kouw in de schouw 

Jaarlijks stijgt het aantal klachten over broedende kauwen in de schouwen. Kauwen zijn intelligente, kraaiachtige vogels die graag in de buurt van mensen wonen. Zo vinden ze makkelijk voedsel en een geschikte plek om te broeden. Vanaf maart gaan kauwen op zoek naar een woonst en daarvoor verkiezen ze steeds vaker een schouw. Tijdens de bouw van hun nest slepen ze een enorme hoeveelheid takken, textiel en soms afval aan. Zelfs schouwen van twee meter doorsnee vullen ze zonder problemen met bouwmateriaal. Wie tijdens het voorjaar een kauwenkoppeltje op zijn of haar schoorsteen ziet zitten, heeft deze vogels vrijwel zeker te gast. Hen dan nog verjagen, is behoorlijk moeilijk. Voorkomen is beter dan genezen en zelfs van levensbelang!


Dopjesactie ten voordele van het Belgisch centrum voor geleidehonden 

Het BCG legt zich sinds 1990 toe op het kweken en opleiden van honden tot blindengeleidehonden, leert personen met een visuele beperking omgaan met hun geleidehond en verleent permanente nazorg aan de geleidehondgebruikers.

Het groeide uit tot een toonaangevend centrum dat geleidehonden levert in het hele land.

Het BCG draagt de professionele aanpak van de opleiding van blindengeleidehonden hoog in het vaandel. Deze aanpak draagt bij tot de integratie van personen met een visuele beperking in onze maatschappij en geeft hen de mogelijkheid zich zelfstandiger, sneller, meer ontspannen, maar vooral veiliger te verplaatsen.

Er wordt een inzamelactie van plastic dopjes opgestart.

Je verzamelt thuis, op het werk, op school de juiste plastic dopjes en brengt ze naar één van onze inzamelpunten. Grote hoeveelheden dopjes kunnen opgehaald worden door de vrijwilligers van het BCG.
De ingezamelde dopjes worden eerst gesorteerd door vrijwilligers.
Zij zorgen ervoor dat er geen andere materialen tussen de dopjes blijven zitten. De gesorteerde dopjes worden verkocht aan recyclagebedrijven. Daar worden de dopjes herwerkt tot nieuwe duurzame producten.
De opbrengst van deze inzamelactie gaat naar de opleiding van blindengeleidehonden en naar de algemene
werking van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw.

Welke dopjes mogen ingezameld worden:

 • dopjes van flessen en bussen
 • dranken: frisdrank, water, melk, fruitsap, sportdrank (het doorzichtige kapje mag erop blijven)
 • dopjes van (af)wasproducten, detergenten, deo's, shampoos, spuitbussen
 • dopjes van medicatie
 • deksels of klepjes van: kruiden, choco, honing, koffie, sauzen.

Kleine ingrepen die zorgen dat dopjes niet geweigerd worden:

 • stickers  zo goed mogelijk verwijderen
 • piepschuim, karton, rubberen ringen verwijderen
 • droogzout in de doppen van medicatie verwijderen

Dopjes en deksels worden geweigerd:

 • als ze vies zijn: vol zand, etensresten, schimmel
 • wanneer ze groter zijn dan 25 cm doorsnede
 • Wijnkurken, metalen schroefdoppen, rubberen doppen, kroonkurken, sleutels, afval, batterijen horen  niet tussen de dopjes

Inzamelpunt gemeentehuis

Aan de ingang van het gemeentehuis werd een groencontainer geplaatst waar iedereen zijn dopjes kan in deponeren.
Meer informatie over goede en slechte dopjes, inzamelpunten, ophalingen en over de werking van BCG, www.dopjesactie.be

 


Wilde bijen, een wereld apart... 

Wilde bijen is een verzamelnaam voor alle solitaire bijen en hommels. In ons land leven ongeveer 370 soorten. Wilde bijen zijn vegetariërs, ze leven van de nectar uit bloemen en de larven leven van stuifmeel. Het komt wel vaker voor dat wilde bijen in het gazon of tussen de straatstenen nestelen.

Eén van de gemakkelijkst herkenbare soorten, die algemeen in Vlaanderen voorkomt, is de Grijze zandbij (Andrena vaga).

Grijze zandbijen maken hun nesten in de grond en je kan de nesten herkennen aan de trechtervormige hoopjes grond, maar het kunnen ook gewoon gaatjes in de grond zijn. Soms liggen de nestgangen erg dicht bij elkaar, toch zal elk bijtje enkel gebruik maken van zijn eigen nestgangetje. Wilde bijen hebben een erg korte levensduur en verdwijnen na enkele weken vanzelf. Het is dan weer een jaar wachten op hun bedrijvigheid.

Belangrijk om weten is dat grijze zandbijen nooit agressief zijn en dus ook niet steken!

Ze zorgen wel voor de bestuiving van heel wat planten in de buurt. Bekende plaatsen waar grijze zandbijen in Schelle voorkomen zijn de Boerenkrijgstraat en de Ceulemansstraat. Mogelijk ook nog op andere plaatsen. Merk je zo’n plaats op, wil je die locatie dan even doorgeven?


Meten is weten - Krijg zicht op je elektriciteitsverbruik 

Heb je je ooit al afgevraagd hoeveel elektriciteit een huishoudelijk toestel nu eigenlijk verbruikt en hoeveel dit dan kost?

Om je te helpen deze vragen te beantwoorden stelt de gemeente Schelle energiemeters ter beschikking. Met de energiemeter kan je per individueel toestel nakijken hoeveel elektriciteit dit toestel verbruikt en wat dit kost.

Je kan de energiemeter gratis voor maximum 3 weken lenen. Je betaalt enkel een waarborg van 20 euro. Reserveer een toestel bij de milieudienst via milieu@schelle.be of 03 871 98 54.

Algemeen nummer: 03 871 98 52
Wim Verlinden: 03 871 98 25
Fax: 03 870 36 06
E-mail: milieu@schelle.be