hoofding schelle

Voordracht 'De kunst van het ouder worden' 

Luc Van de Ven werkte als klinisch ouderenpsycholoog bijna zijn hele beroepsloopbaan met 65-plussers. Hij heeft een ruime ervaring in de psychotherapie, partnerrelatietherapie en familietherapie. Op basis van levensechte verhalen en situaties uit zijn beroepsloopbaan geeft Luc Van de Ven concrete tips om ouderdom beter te begrijpen.

Als spreker wordt hij gevraagd op diverse congressen en is lesgever aan professionele hulpverleners. Hij is ook auteur van enkele boeken over de uitdagingen die het ouder worden met zich meebrengt, onderwerpen die ook deel uitmaken van de lezing.

- dinsdag 24 april om 14 uur
- hal van het gemeentehuis, Fabiolalaan 55, Schelle
- gratis
- bij voorkeur inschrijven: onthaal@schelle.be - 03 871 98 30


Start to walk 

Verbeter op enkele weken je conditie met aangepaste wandelschema’s!

Wandelen is een bewegingsvorm die voor de meeste mensen toegankelijk is, ook na meerdere jaren van inactiviteit. Wandelen is goed voor spieren en botten, voor hart en bloedvaten. Wandelen bevordert de spijsvertering en de stoelgang. Wandelen bindt de strijd aan met overgewicht en is de beste garantie voor een goede nachtrust. Bovendien zorgt ‘wandelen in groep’ voor sociaal contact.

Overtuigd en wil je regelmatig wandelen?
Sluit dan aan bij de actie ‘Start to walk’ vanaf maandag 16 april om 14 uur aan WZC Heidevelden (Fabiolalaan 66). Deze actie richt zich tot beginners van alle leeftijden. Ter plaatse kan je kiezen tussen twee groepen naargelang je mogelijkheden.

Wat nadien?
Het gezondheidsvoordeel is pas van kracht als je regelmatig wandelt. Daarom krijg je in de volgende maanden de mogelijkheid deze wandeling twee keer per week onder begeleiding en één keer op eigen kracht te herhalen. Dagen en uur van deze wandelingen verneem je op 16 april.

Het einddoel - misschien niet voor iedereen haalbaar - is om op 2 september deel te nemen aan een wandeling van de wandelclub die in Schelle vertrekt en waaraan mensen uit heel Vlaanderen deel nemen. De geplande afstand is 4 km.

- vanaf 16 april elke maandag om 14 uur aan WZC Heidevelden. De startlocatie voor het andere wandelmoment varieert.
- gratis, deelnemers zijn verzekerd tijdens de begeleide wandelingen
- inschrijven: vrijetijd@schelle.be - 03 870 35 21 - www.schelle.be (icoon links van dienst Vrije Tijd)
- samenwerkingsinitiatief van de seniorenraden van Schelle en Hemiksem, de Dienst Vrije Tijd van beide gemeentes en de W.S.V (wandelclub)


Middagmaal in Familiehof 

De seniorenraad haalt een oud initiatief vanonder het stof dat tot op heden nooit realiteit werd: elke senior die om één of andere reden moeilijkheden heeft met het bereiden van een warme maaltijd, kan voortaan terecht in Woonzorgcentrum Familiehof. Voor een warme maaltijd bestaande uit soep, hoofdschotel, nagerecht en koffie betaal je 7,50 euro. Graag goed op voorhand verwittigen of je een warme maaltijd komt nuttigen, telefonisch via 03 887.00.19 of via e-mail info@familiehof.be.

Betalen kan ter plaatse. Dit initiatief heeft drie voordelen: de warme maaltijd op zich, de wandeling heen en terug naar woonzorgcentrum Familiehof (beweging) en sociaal contact. De seniorenraad dankt de directie om die mogelijkheid te scheppen.


Met uw Omnipas 65+ reist u zorgeloos en goedkoop 

Naar de kapper? Een uitstapje met de kleinkinderen? Of gaan lunchen met vrienden? De chauffeurs van De Lijn brengen u met plezier overal naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg.
Want met uw Omnipas 65+ reist u overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn. En dat tegen een voordeeltarief!
Voor minder dan 1 euro per week geraakt u overal met de Omnipas 65+!
Voor uw abonnement betaalt u slechts 51 euro voor een heel jaar. Zo hebt u altijd een geldig vervoerbewijs op zak. En dat is mooi meegenomen.
Zwaar beladen na het winkelen of moe na een dagje in de weer? Stap dan gewoon de bus of tram op, zelfs al moet u maar één halte verder.

Uw Omnipas 65+ verlengen

  • U ontving in juli een brief van De Lijn waarmee u uw abonnement kunt verlengen.
  • Ontving u geen brief of ging de brief verloren? Bel dan het infonummer 070 220 200 (0,30 euro/minuut) om een nieuwe verlengingsbrief aan te vragen.

Wilt u een Omnipas 65+ bestellen

  • Surf naar http://www.delijn.be/tarieven en vul het aanvraagformulier in of ga naar een Lijnwinkel in uw buurt en vul daar een aanvraagformulier in
  • Na ontvangst van het aanvraagformulier stuurt De Lijn binnen de 10 werkdagen een overschrijvingsformulier op naar uw thuis
  • Na betaling wordt uw MOBIB-kaart met daarop uw Omnipas 65+ abonnement binnen de 10 werkdagen opgestuurd.

Vanaf dan kunt u zorgeloos op stap met alle bussen en trams van De Lijn.


Op zoek naar zorg en ondersteuning voor senioren?  

In de provincie Antwerpen neemt de vergrijzing toe. De vraag naar ondersteuning groeit mee. Sommige senioren kunnen zelfstandig thuis blijven wonen dankzij gezinszorg, aanvullende thuiszorg of familie en omgeving die bijspringen. Voor sommige ouderen is dit niet mogelijk. Dan is wonen in een assistentiewoning of een woonzorgcentrum de meest kwaliteitsvolle oplossing. Maar hoe vind je het aanbod dat het beste bij jou past?
Surf naar www.desocialekaart.be en ontdek welke opvang en ondersteuning mogelijk is in jouw buurt.
De sociale kaart is een databank met inhoudelijke gegevens, adressen en openingsuren van allerlei welzijns- en gezondheidsorganisaties. Via www.desocialekaart.be/handleidingen leer je hoe je de databank het beste kunt gebruiken.