hoofding schelle

Fairtrade ambassadeur 

De Fair Trade groep van Schelle besliste om alle klanten uit Schelle die voor meer dan 1000 euro aan Fair Trade producten kopen per jaar in de Fair trade winkel van Schelle/Hemiksem te benoemen tot Fair Trade Ambassadeur.

De volgende Fair Trade ambassadeur in het rijtje is De Plukboerderij van Schelle met Celle Adriaensen en Kristien De Boodt. We laten hen graag aan het woord.

Celle en Kristien: Eerlijke handel is voor ons belangrijk, zowel op de boerderij als in de B&B.

De Plukboerderij werkt volgens het CSA-principe. Dat staat voor Community Supported Agriculture en betekent dat een groep consumenten zich solidair stelt met een boer(in). In overleg leggen zij een prijs vast die eerlijk is voor de boer(in) en juist voelt voor de consument. Dit is voor ons eerlijke handel, en dit principe van eerlijke handel trekken wij ook door naar solidariteit met het Zuiden.

Ook in onze Bed en Breakfast bieden wij de klanten naast biologische streekproducten ook Fair Trade producten aan. Dit gaat over koffie, thee, suiker, choco, hagelslag, cacaopoeder, bananen, rozijnen bij het ontbijt, maar ook over yucca chips, cola, ice tea, limonade, bier, fruitsap, wijnen, chocolade. Dit alles zit in het aanbod dat gasten kunnen kopen. Wanneer wij op de boerderij een evenement of activiteit organiseren, doen wij dit vaak in samenwerking met de Fair Trade groep of de Mondiale Raad van Schelle. Steeds zorgen wij voor streekproducten en Fair trade producten. Zo steunen wij kleine initiatiefnemers van hier en boeren uit het Zuiden.


Eerlijke handel, Fairtrade gemeente 

In onze gemeente hebben we 4 organisaties, die door Oxfam wereldwinkel grootverbruikers van Fairtrade producten worden genoemd omdat ze voor meer dan 1000 euro aan wereldwinkelproducten aankopen per jaar. De Fairtrade trekkersgroep van Schelle benoemt hen graag tot Fairtrade ambassadeurs en zal in elke editie van het gemeenteblad één van hen voorstellen. De eerste van de 4 organisaties is de gemeente zelf, met de burgemeester als ambassadeur.

Rob Mennes: ‘Als burgemeester vind ik het belangrijk een Fairtrade ambassadeur te zijn.

Eerlijke handel ligt mij nauw aan het hart. Door solidair te zijn met de boeren en producenten uit het Zuiden geven wij hen kansen om daar een goed leven op te bouwen.

Daarom drinkt men in onze gemeentelijke diensten dagelijks koffie en thee van de Wereldwinkel. Ook de suiker komt van daar. En telkens wij een receptie of een evenement organiseren zorgen wij voor fruitsappen en wijnen van Oxfam. Zo organiseert onze gemeentelijke mondiale raad jaarlijks een Fairtrade ontbijt. Daarvoor stellen wij met plezier een locatie in ons gemeentehuis ter beschikking. Een ander voorbeeld is de Dag van de jeugdbeweging: ook daar worden Fairtrade producten aangeboden. Ik wil eindigen met alle vrijwilligers te bedanken die in onze gemeente de Wereldwinkel openhouden of actief zijn in de mondiale raad en de Fairtrade trekkersgroep. Ik moedig ook alle burgers, verenigingen, organisaties, horeca en bedrijven aan om (te blijven) Fairtrade producten te consumeren en aan te bieden.’

Nadat  de gemeente zelf, met de burgemeester als ambassadeur de spits afbeet, neemt nu Karen De Pauw leidster bij de Chiro van Schelle aan het woord.

Als “goede doel vrouw” van de Chiro houd ik de chirowerking in het oog op vlak van duurzaamheid en solidariteit. Wij vinden het belangrijk om als Chiro open te staan voor iedereen en ook een eerlijke Noord-Zuidverhouding sluit daar bij aan. Daarom laten we onze leden af en toe graag eens proeven van de zuiderse smaken. Zo boden we alle leden op de zondag van de zwerfvuilactie een fair sapje en quinoa chocoladekoekjes aan als vier-uurtje. Daarnaast willen we hen natuurlijk ook kennis laten maken met alledaagse producten die op een eerlijke manier verhandeld worden, zo nemen we steevast Fair Trade chocolade, choco, koffie, thee en speculaas mee op chirokamp.
We vinden het belangrijk om een open visie uit te dragen waarin iedereen welkom is en gelijke kansen krijgt. Daarom kiezen we in de mate van het mogelijke voor faire alternatieven op onze evenementen, bv. Fair Trade wijn op onze fuiven, thee, wijnen en fruitsappen op eetactiviteiten,…
De fijne samenwerking met Oxfam Wereldwinkel van Schelle heeft geleid tot een nieuw initiatief komend september. Het chirojaar wordt feestelijk ingang gezet met een heus Aftrap weekend boordevol leuke activiteiten en op zondag 11 september sluiten we dit feestweekend af met een over(h)eerlijke Fair Trade brunch!